Boeken

Door de jaren heen heeft Karin Broekhuijsen verschillende eigen natuurfotografie boeken uitgebracht maar ook meegeholpen aan andere boeken.

Drenthe, door de lens van Karin Broekhuijsen

Aangezien Karin verslingerd is aan haar provincie, kan een fotoboek geheel gewijd aan Drenthe niet uitblijven. Ingebed in vijf thema’s wordt de aantrekkingskracht van deze regio in beeld gebracht. De foto’s vormen een prachtige staalkaart van Drenthe, waarbij ervoor gekozen is om ook ruimte te bieden aan het onbekende. Al gelijk op de cover wordt je oog geleid naar bloembollen, binnenin gaat het ook over de hightech van ASTRON en herinneringen aan de Spaanse griep. Natuurlijk zijn er de zandverstuivingen, de bossen en de heidevelden, tegelijkertijd toont dit boek de zwartgeblakerde stammen na een zomerse bosbrand.  De foto’s gaan vergezeld van teksten die extra diepgang en duiding geven. Er wordt ingegaan op de samenhang tussen de diverse natuurgebieden, over de intact zijnde kwelstromen en de robuustheid van het land. Voor wat betreft landgebruik zijn er een paar bijzondere bondgenootschappen gesloten. Zo is er de samenwerking tussen een afvalverwerker en een natuurorganisatie, die onder andere geleid heeft tot een heuvel waar racefietsers graag gebruik van maken. Zoals in alle boeken van Karin spelen de weersomstandigheden een grote rol, deze kleuren de foto’s en nemen geregeld bijna het hele beeld in beslag. Dat is ook zo mooi van Drenthe; er is zoveel lucht te zien. 


Het boek ademt Drenthe in al haar schoonheid. Een loflied door zangeres Martije siert de binnenkant van de cover en Henk Brink, gedeputeerde in de Provinciale Staten, schreef een trots voorwoord. Het boek is voor Drenten, Nederlanders en toeristen een prachtig werk om van te genieten. Ook voor buitenlandse bezoekers, want alle tekst is in het Nederlands, Engels en Duits.

Ode aan het hunebed

Iedereen kent de Drentse hunebedden, de oudste monumenten van Nederland. Het Trechterbekervolk, de voorouders van de Nederlandse moderne mens, bouwde ze van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe waren meegevoerd. Hunebedden hebben geen naam maar wel een nummer, en in Drenthe zijn dat D1 tot en met D54. Binnen een straal van 40 kilometer vind je ze allemaal.


Nooit eerder is er een fotoboek verschenen dat zo’n prachtige ode is aan de beroemdste monumenten van Drenthe. Door de hunebedden in divers perspectief weer te geven, creëert fotograaf Karin Broekhuijsen een andere kijk op het alom bekende hunebed en geeft ze daarmee in al hun glorie een speciale plek in het Drentse landschap.


Ode aan het hunebed is tevens voorzien van vijf begeleidende teksten over de relatie van de moderne mens met de Drentse hunebedden plus korte beschrijvingen van alle hunebedden en hun locaties. 

Ode aan het hunebed is het tweede boek dat geheel van haar hand is. Het eerste is Buitengewoon betoverend weer in beeld, uit 2011. Daarnaast zijn haar foto’s te vinden bij Marketing Drenthe, RTV Drenthe en Stichting Het Drentse Landschap. Ook Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, SBB en anderen maakten gebruik van haar fotografie.

Het is niet zo van Drenten om trots te zijn op hun eigen landschap. Drentse bescheidenheid, u kent dat vast wel. Helemaal fout! Ik ben er apetrots op. Karin heeft me laten zien waarom.”
Hein Klompmaker, Voorzitter Hunebed Highway Business Club

Bestel hier het boek

Praktijkboek Reisfotografie

Of je een korte citytrip maakt naar Berlijn, op vakantie gaat naar Florida, of een once-in-a-lifetime-reis maakt naar Japan; je wilt met goede foto's thuiskomen! Je wilt je belevenissen en foto's delen met je familie en vrienden zonder er bij te vertellen dat het in het echt veel mooier was...


Het Praktijkboek reisfotografie stelt je in staat om foto's te maken die impact hebben en tot de verbeelding spreken. Onafhankelijk of je fotografeert met een spiegelreflex, compactcamera of smartphone.


Reisfotografie is niet eenvoudig. Het is een verzameling van veel verschillende disciplines: cultuur- en landschapsfotografie, straat- en mensenfotografie, natuur- en wildlifefotografie, architectuur- en nachtfotografie. Tegelijkertijd is het geheel van reisfotografie meer dan de som der delen. Dit boek geeft voor elk van deze disciplines talloze praktische handreikingen om betere foto's te maken. Dit boek helpt je ook om het geheel te zien en vanuit je eigen visie te leren fotograferen.


De auteurs zijn stuk voor stuk globetrotters en schrijven op basis van tientallen jaren ervaring. Zonder enige terughoudendheid delen ze hun kennis over en passie voor reisfotografie.

Praktijkboek Fotografie

Overdag zijn dreigende wolkenluchten, dubbele regenbogen, hevige sneeuwbuien, woeste stormen, intense zonsondergangen, donder en bliksem vaak een reden om naar de camera te grijpen. Prachtige verschijnselen die spectaculaire beelden op kunnen leveren. Dit boek geeft je de achtergronden om zelf aansprekende foto's te maken.

's Nachts zijn er talloze andere mogelijkheden en fotografische uitdagingen: nachtelijke landschappen, startrails, noorderlicht, bliksem, maan, sterren en planeten.


Deze uitgave zet alles op een rij en beschrijft voor tientallen verschillende verschijnselen het ontstaan ervan, wat je nodig hebt om het te fotografen, welke camera-instellingen de beste resultaten opleveren en welke hulpmiddelen onmisbaar zijn, aangevuld met praktische tips.

De honderden foto's in het boek zijn een grote bron van inspiratie om er zelf op uit te trekken.

Buitengewoon betoverend weer in beeld

"Karin Broekhuijsen maakt ons in dit boek deelgenoot van haar fotografische reis door onze natuur, altijd met de zon mee. Het zachte zonlicht op het ene moment, het felle zonlicht op het andere, dat de rivieren, plassen, bomen, struiken, weilanden, heuvels maar soms ook gebouwen 'kietelt'. Dat is 'buitengewoon betoverend mooi' weergegeven in een tijdloos kijkboek, waarin je blijft bladeren."

- Jordi Bloem

Extreem weer

Het weer houdt ons bezig. elke dag, als we de deur uit gaan. Maar ook op lange termijn: hoe gaat het met ons klimaat?

Jan Buisman is nationaal en internationaal de kenner van ons historische weer.


In "Extreem weer" passeren een kleine honderd extreme weerjaren de revue, van het grote zonnejaar van 1540 tot de twee witte Kersten van 2009 en 2010. Het boek is talrijk geïllustreerd met meer dan 400 afbeeldingen, waarvan 250 in kleur. Een groot aantal kaarten en grafieken verhelderen de tekst, terwijl de uitvoerige bijlagen een groot aantal weergegevens op een rij zetten.


Jan Buisman werkt al jaren onvermoeibaar aan zijn enorme achtdelige standaardwerk Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen.

De media ontvangen het werk van Jan Buisman in juichende bewoordingen: :Weergaloos" "Prachtig voor iedereen" " Hulde! Kopen!"

Historicus A.Th. van Deursen:" Een belangrijk werk, dat aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Als deze boeken eerder hadden bestaan, zou ik er dikwijls van geprofiteerd hebben."


De beroemde Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladure schreef:

"Ik raad iedereen aan Nederlands te leren, om het werk van Jan Buisman te kunnen lezen."

Hollandse wolkenluchten

Kleuren en vormen in de lucht zijn een met niets te vergelijken schouwspel. Witblauwe wolken, torenhoge cumuluswolken, mooie patronen of juist rommelige, dreigende of mysterieuze luchten. Er is een enorme variatie mogelijk, elke dag opnieuw. Door de eeuwen heen hebben de typisch Hollandse wolken-luchten veel kunstenaars geïnspireerd en tegenwoordig vormen ze voor menigeen een bron van spiritualiteit. Dit boek beschrijft en toont de Hollandse wolkenluchten in alle denkbare vormen. Door de schitterende fotografie kan het met recht het ultieme Hollandse wolkenluchtenboek genoemd worden.

Menselijk bedrijf

Menselijk Bedrijf is het vierde deel in de reeks Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Het is een initiatief van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en Pharos uitgevers in het kader van het Jaar van het Immaterieel Erfgoed 2012.


Fotografie: Karin Broekhuijsen, www.fotokarinbroekhuijsen.nl
Vormgeving: Bart Houtman, noip Nijkerk, www.noip.nl
Tekstbijdragen van: Nel Klaversma, conservator oude boekendocumentalist van het Amsterdam Museum,

infocollectie@amsterdammuseum.nl

Share by: